Razglednica iz Mallorce

Rečeno je, da je Mallorca klasična mediteranska razglednica. Z bujno modrim morjem, starodavnimi vasicami in mogočnimi gorami je prečudovit otok in kraj, ki ga morate vsaj enkrat v življenju obiskati. Zakaj je popolno? Zraven okusne kuhinje, dobre glasbe in prelepih plaž ima tudi več kot 300 sončnih dni.

Midva sva si za Mallorco vzela 7 dni in niti približno ni bilo dovolj, da bi lahko videl vse. Ustavila sva se v veliko vasicah, jedla vsepovsod, počivala na plaži in tudi malo pohajkovala. Je pa res, da nama je zmanjkalo časa za najem ladljice, šnorkanje in plesanja do jutranjih ur – torej še kakšne 3 dni. Bivala sva v kraju Llucmajor, zelo blizu S’Arenala, ki nudi dolge sprehode, zabavo, odlične restavracije, športne aktivnosti, nakupovanje in čudovito peščeno plažo.

Nasvet: Ko se boš odločal kje jesti, vedno išči restavracijo, v kateri je več domačinom kot turistov. Vedi, da ti vedo, kje je dobra hrana!

Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko vidiš oz. počneš na tem otoku.

Cala Pi je majhna peščena plaža in zelo lahko dostopna. Svetujem vam, da jo obiščete v dopoldnevu, saj se po 12. uri začne zelo polniti. Voda je prečudotive barve in pogled na njo je fascinanten. Če bi želeli plažo videti od zgoraj oz. iz kakšne razgledne točke, zavijte levo preden se spustite po stopnicah. Mogoče vam bo ta potka delovala, kot zasebni dostop do hiše, vendar brez skrbi, ni. Razgled od tukaj je zelo lepo in menim, da je ta razgledna točka postala najbolj priljubljena instagram lokacija na Mallorci.

Cala Llombards je po mojem mnenju najlepša plaža na tem otoku. Kristalno čista voda ti vzame dih. Ta plaža je ena izmed redkih, ki ponuja tudi super mesta za skoke v vodo. Nikakor se ne vstraši gužve, ki jo boš videl, saj tvoj cilj ni biti natrpan kot sardine na pesku, vendar uživati ob plavanju in skakanju. Ko boš prišel na plažo, boš na desni strani videl kamnito pot, ki te bo vodila tja, kjer ni gužve. Torej rezerviraj si par urc, da boš plaval, skakal iz različnih višin in preprosto užival na sončku.

Banyalbufar plaža pa je nekaj nenavadnega in čisto izven okvirov. Da vas kar opozorim, če nimate avta in do plaže nameravate iti peš ne pozabite vode, saj je pot zelo strma. Ne v smislu, da bi morali imeli pohodniško opremo, vendar je naklon zelo velik. Hrib+vročina=zelo slaba kombinacija. Če boste imeli srečo, tako kot jo je imela starejša gospa z nama, pa lahko morda koga ujamete in ga prosite za prevoz. Sama plaža me spominja na tempelj, ki je dobro skrit v džungli. Ima visoke betonske stebre in stene, ki so pokriti z mahom in rastlinjem. Skozi njih pa teče mrzla voda in s tem ustvari plaži svoj zasebni »mini slap«. Plaža je majhna in je super destinacija za raziskovanje podvodnega sveta.

Cala des Moro je zaliv tihotapcev dve. Je zelo lepo, ampak spet pojdi tja v jutranjih urah. Je ena izmed težje dostopnejših plaž, zato se obuj primerno (brez japonk, jaz sem z njimi skoraj večkrat zvila gleženj) in si zraven vzami vodo in prigrizke, saj tam nikjer ni trgovine ali bara.

Cala Varques je ena izmed čudovitih, vendar skritih plaž, ki jih ponuja ta otok. Do nje hodiš približno eno uro (primerno se obuj), tam lahko kupiš tudi kaj za pit, vendar je veliko dražje. Dan, ki sem ga preživela na temu dragulju je bil zelo vetroven, vendar se je bilo prav zabavno kopati v ogromnih valovih.

  • Za hiter skok v vodo sva se ustavila tudi v Cala Santanyi, Cala Montago in Cala Formentor. Moram reči, da je vsaka plaža nekaj posebnega in v bistvu sploh ni važno katero obiščeš. Obljubim, da boš nad vsako navdušen.

 

Vasice in mala mesta so srce Mallorce. Ob njihovem starodavnem in toplem izgledu te zamika, da bi se tja kar preselil. Domačini so prijazni in atmosfera vasice je odlična.

Lluc; če se boste ustavili v tem kraju vas bo čakal samostan in začetka točka romanja The Santuari de Lluc. Obdan je z gorami in ima tudi svoj botanični vrt in bazen.

Pollenca je za mene najlepši kraj na Mallorci. Ima majhne, ozke ulice, prisrčne trgovine s špansko modo in veliko kavarn na glavnem trgu. Glavna atrakcija v mestu so tudi stopnice, ki vodijo do majhne cerkvice, ki nudi razgled na celo vasico.

Valdemossa je umirjena vasica s starodavnimi kamnitimi hišami s temno zelenimi polkni in le 2000 prebivalci. Kot tipični kraj na Mallorci, ima tudi ta ljubke ozke ulice, polno trgovin in tavernic. Znana je po samostanu, kjer je tudi Chopin bival čez zimo. Tisti pravi občutek pa dajo barvne rože, ki jih je vsepovsod ogromno. Včasih sploh ne vidiš hiše ali fasade, vendar samo rože.

Fortnalux je majhen, vendar najbolj ikočen kraj. S tlakovanimi ulicami in tradicionalnimi hiškami ustvari pristno špansko atmosfero.

  • Na hiterco sem se ustavila tudi v ostalih mestih. Najlepša »pavza za hrano« je bil Soller z znanim starinskim vlakom, nato Estellencs in še Arta. Možno da sem tega mnenja samo jaz, vendar je vsak kraj bil nekaj novega in čudovitega.

 

Palma

Ker sem ljubiteljica majhnih vasic, se mi je Palma, kjub temu da je zelo očarljiva, zdela tudi zelo velika. Prav zato sem si za to lepotico vzela le en dan. Pozor: če imaš svoj avto, nikakor ne parkiraj v podzemno garažo, saj je parkirnina zelo draga (lahko te znese tudi do 5 eur na uro). Raje se pelji kak krog več in parkiraj ob plaži, najami kolo in mesto raziskuj le na dveh kolesih.

To je le nekaj znamenitosti, ki so vredne ogleda:

  • Mercat de l’Olivar (bodi zgoden, saj se zapre že okoli 14. ure)
  • Cathedral de Mallorca (o moj bog, preprosto čudovito)
  • Can Joan de S’Aigo (najstarejša kavarna, kjer lahko uživaš ob toplem napitku in tradicionalnem pecivu Ensaimada)
  • Staro mesto (čudovite ulice, z arabskim pridihom)
  • The Consell de Mallorca and City Hall (dve mogočni stavbi)

Cap de Formentor je svetilnink in najsevernejša točka tega polnega presenečenj otoka. Slikovita pot, nenadavne oblike kamnin, tu in tam kakšen iglavec in koza bodo dosegli vsa tvoja pričakovanja. Če pa ne, pa te bo definitivno navdušil razgled, ki te čaka na svetilniku. Predlagam ti, da se tja odpraviš proti večeru, saj je opazovanje sončnega zahoda tukaj res posebna izkušnja.

P.S. Mallorca in Menorca izdelujeta svoje tipične čevlje. Ne pozabi si kupit kakšen par, saj niso le lepi ampak tudi zelo udobni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja