Ahoj Praga

Praga je eno izmed mest, na katero Evropejci popolnoma pozabljamo. V osredju Evrope so vedno London, Pariz, Amsterdam, pa vendarle se Praga lahko kosa, če ne prekaša ta zmagoslava mesta. Je izredno velika, vendar zaradi enega izmed najboljših javnih prevozov lahko hitro raziščeš vse njene skrite kotičke.

Nasploh se mi je mesto zdelo zelo varno in ljudje zelo prijazni (z izjemo kakšnih sitnih ljudi, ki jih vsepovsod najdemo). Menim, da Praga nikoli ne počiva. Čez dan je napolnjena s turisti, zvečer pa z jazz glasbo, pivom in zabavo. Čeprav je bilo mrzlo, sva imela srečo, da je najino raziskovanje Prage spremljal ves čas sonček.

Na hitro po Pragi: 

Powder Tower oz. Prašná brána; zadnja ohranjena mesta vrata baročne utrdbe. Pomembna so predvsem za orientacijo, saj ločuje stari mestni del od novega. Kot vedno je stari mestni del vedno lepši kot novi, saj je obdan z zanimivimi, starimi stavbami, v njem prevladuje pristna češka atmosfera. Ulice so polne s tipičnimi češkimi trgovinami z igračami, češkimi restavracijami in pivovarnami. Če pa je v tvojem planu »šopingiranje«, potem pa je nov del popoln zate, saj ime vse možne trgovine od A do Ž.

 Karlov most; ikona Prage, ki je vedno polna turistov, glasbenikov, uličnih zabavljačev, slikarjev in še mnogih drugih. Definitivno je vredno v svoj plan raziskovanja vključiti sprehod čez njega, vendar menim da je večji užitek pogled nanj od daleč ob srkanju čaja, piva, kave – česarkoli želite. Prav tako pa bo tudi slika lepša, saj se na mostu vsi ljudje slikajo in možnosti, da bo ta fotka izpadla lepa, so okoli 2%.

Praška astrološka ura; velja za eno izmed najstarejših astroloških ur, ki še vedno delujejo. Menim, da je dovolj da si jo le pogledate in resnično ne rabite čakati na polno uro, ko zaplešejo figure, saj ni vredno, razen če ste naključno tam in je in morate počakati le 3 minute. Nekateri so pred uro stali že 20 minut čez in nato čakali kar 40 minut za  eno minutni šov. V bistvu ob vsaki polni uri okostjak zazvoni zvonec, ostale figure pa stresejo svoje glave, kar naj bi ponazarjalo njihovo nepripravljenost na odhod. Prav tako se pokaže tudi 12 apostolov. To je to.

Praški grad in stolnica svetega Vida; je definitivno vredno ogleda, saj se od tukaj vidi cela Praga. Vstop v grad je brezplačen, pregledajo vam le torbico ali nahrbtnik. Tukaj lahko preživite veliko časa, sploh če dokupite karto za vstop, kot naprimer v katedralo, zlato ulico itd. Midva sva kupila, saj sva želela videti zlato ulico – morem priznat, da je lepa izkušnja in denar ni vržen stran (250 kron na osebo). Zlata ulica je prav prisrčna in ima pisane majhne hiške z majhnimi in nizkimi sobami. Je ze zanimivo, saj ti pokaže kako so ljudje včasih živeli in malo celo spominja na hobbit vasico.

Plesoča hiša; je stavba, ki ponazarja plesoči par. Resnično je videti nenavadno, saj ta arhitekturni eksperiment izstopa med tipičnimi češkimi stavbami. Tukaj lahko prenočite, greste na pijačo ali pa nekaj finega pojeste. Midva sva se odpravila na čaj in kavo, ki sva ju bistveno preplačala, ampak razgled je morda vreden tistih par kron več. Odpravila sva se ob sončnem zahodu in barve, ki so krasile najvišjo nadstropje, so pripomogle k najlepšemu prizoru tisti dan. Če se želite malce spočiti in uživati ob razgledu, vam definitivno priporočam, da se ustavite na kakšni pijački.

Narodni muzej; Midva si muzeja nisva šla ogledati, vendar sva se zgolj sprehodila do njega, saj naju je zanimal pogled na Venčeslavov trg. V pragi je ogromno muzejev. Od muzeja legokock, apple izdelkov, pa do tudi muzeja seksualnih pripomočkov in podobno. V bistvu za vsakega se bo nekaj našlo. Zapomnila pa sem si, da si narodni muzej nudi oglede vsako polno uro, razen eno uro pred zaprtjem ne več.

Petrinski hrib z razglednim stolpom; je nekaj za ljubitelje narave in tiste, ki se radi odmaknejo od mestne gužve in uživajo med drevesi in petju ptic. Tukaj so speljane čudovite poti, ki vodijo do razglednega stolpa. Če se nanj želite povzpeti, karta za odraslega stane 150 kron, če pa imate s seboj kakšno študentsko izkaznico jo pa le uporabite, saj boste par kron prihranili. Razgled je čudovit, sploh Karlov most izgleda naravnost fantastično. Pripravite pa se da boste do vrha morali premagat kar nekaj stopnic, če pa se vam preprosto »ne ljubi«, pa si lahko doplačate tudi dvigalo.

Zid posvečen Johnnu Lennonu; je zid popisan s citati, ki jih najdemo v pesmih znanih Beatlov. Če vas pot zanese blizu se ustavite in uživajte ob pesmih, ki so jih nekoč prepevali znani britanski fantje, dandanes pa jih igra ulični glasbenik pred znamenitostjo. Če pa imate zraven kakšen flumaster, pa lahko tudi vi zid okrasite s kakšnim lepih stavkom, ki je povezan z John Lennonom, mirom ali ljubeznijo.

Postaja med Prago in domom je bil tudi Česky Krumlov. Majhnem, magičen kraj, prav takšen kakšnega opisujejo pravljice. Mesto varuje okoli in okoli Vltava, na vrhu stoji mogočen grad iz katerega lahko vidimo staro mestno jedro, kjer najdemo slikovito arhitekturo. Tlakovane ulice s barvnimi hišami in majhnimi trgovinicami ti dajejo občutek kot da si se znašel v starem romanu, kjer more princ prečkati težke ovire, ustvarjene od hude čarovnice, da bo prišel do gradu, rešil in poljubil princeso in z njo odjahal v sončni zahod. Iskreno, je eno izmed najbolj prisrčnih majhnim mest kar sem jih videla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja