Ohrid, kraj tisočerih cerkva

Ohrid je čudovit kraj ob enakoimenskem jezeru – pravi raj za zgodovinske navdušence in lahkotne popotnike. S svojim izgledom in znamenitostmi nudi pravo zgodovinsko izkušnjo, tokrat pa tudi navdušenci cerkva ne boste prikrajšani, saj najdete le to na vsakem ovinku. Na hitro si ga lahko ogledate tudi v enem dnevu, vendar vam zanj priporočam vsaj dva do tri, da lahko skrite kotičke kraja raziskujete v miru, si privoščite pijačo ali dve ob jezeru in proti večeru napolnite trebuščke. 

Ko boste v Ohridu, si je definitivno vredno ogledati: 

  • Kot sem že omenila je ogromno cerkva. Ohrid naj bi jih v preteklosti štel tudi 365 – za vsak dan eno. Najbolj tipična in simbolična cerkev Ohrida je definitivno Sv. Jovana Kaneo. Iz centra mesta boste hodili zgolj 10-15 minut ob obali jezera. Nato vas bo pričakal lep razgled na cerkev in jezero. Od tukaj naprej vodi urejena kamnita pot ob obali jezera do plaž na drugi strani mesta. Naslednja prav tako vredna ogleda je skrita pod Samuelovo trdnjavo je cerkev Sv. Pantelejmona, ki jo je zgradil sv. Kliment. Ta je tukaj tudi pokopan, zato se cerkev velikokrat imenuje kar po njem. Še tretja, ki že s svojim izgledom izkazuje srednjeveški stil je cerkev Sv. Sofije. V njej se nahajajo raznorazne freske, je kraj mnogih koncertov in krasi bankovec za 1000 denarjev. 

  • Ob pogledu na mesto Ohrid se nam zdi, kot da ta nosi krono. Ta krona je Samuelova trdnjava. Po njej se lahko sprehodimo in nudi nam fantastične razglede na mesto in jezero. Vstopnina znaša 100 denarjev. 

  • Rezerviraj si en dan za izlet z ladjico do samostana Sv. Naum. Urnik za ladjico najdete pred pomolom, kjer vas bodo ustavili tudi ostali privat navtični ponudniki. Redna linija, naj bi vozila vsaki ali pa vsaki drugi dan okoli 10.00. Vendar je pa to še vseeno Makedonija in ker je potnikov bilo premalo, so prevoz kar mimogrede odpovedali. Na srečo smo se turisti povezali in si najeli privat ladjico, kar nas je stalo zgolj 10 eur (600 denarjev) več. Z njim smo se po poti ustavili še v Zalivu kosti (Bay of Bones) in v cerkvi Sveta Bogorodica Zahumska. Zaliv kosti oz. Muzej na vodi je eno izmed najstarejših arheoloških naselbin iz časa 60000 let pred našim štetjem. Gre za pomanjšano rekonstrukcijo, saj je vasico zaradi višanja jezera zalilo. V okolici so na dnu jezera našli ogromno artefaktov, od katerih jih je nekaj tudi v muzeju na ogled. Tukaj se lahko sprehajaš, vstopiš v hiške in ugotoviš, da so tukajšni takratni prebivalci bili zelo iznajdlivi in pametni. Zakaj pa je posebnost cerkev Sveta Bogorodnica Zahumska? Že prvič zaradi tega, ker je dostopna samo z majhnim čolnom. Ta naj bi nekoč bila ženski samostan in prav zaradi tega, so ga naredili moškim očem nedosegljivega. Predmet, ki je shranjen v cerkvi in ima veliko vrednost je freska Marije, ki doji bogovega otroka. Končna destinacija je Sv. Naum, eden izmed najlepših samostanov na Ohridskem jezeru. V samostanskem dvorišču se šopirijo pavi, pred vhodom pa so številke stojnice, kjer lahko kupite spominček ali dva. 

  • Kraj, ki je zgolj 15 minut oddaljen od centra Ohrida in cena avtobusne karte znaša zgolj 50 denarjev, je Struga. Strugo deli reka Crni Dim, ki izvira pri samostanu Sveti Naum. Glavna ulica vas ne bo pustila ravnodušne, saj je polna lokalov in trgovin. Na koncu ulice najdete tudi tržnico, ki ponuja od zelenjave in sadja do raznoraznih “Tommy Hilfiger” majčk po 5 evrov. 

  • V mestnem jedru vas še čaka amfiteater, Hiša družine Robev in mnogo dobrih restavracij. Tipične jedi, ki se jih splača poskusiti so ribja čorba, tavče gravče (jed iz fižola) in makalo (namaz iz česna in jogurta). Na koncu le ne pozabiti vse te hrane poplakniti s  Skopskim pivom.

Pa dober tek! 

P.S. Ohrid je Znan po Ohridskih biserih, vendar pazite, da ne kupite ponaredka – veliko prodajaln ima certifikat, kjub temu da ne držijo pravih biserov. 100% pravi biseri se bi naj dobili le pri družinah Talev in Filev, za vse ostale je prisotna nesigurnost. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja