Moja čudovita Toskana

Toskana, opisana z eno besedo, je prava oaza. Če imaš vrh glave vsakodnevnih skrbi, službe in problemov, spakiraj kovčke, sedi v avto ali na letalo, in se odpravi v najlepši del Italije. Ta te bo z obema rokama močno stisnil k sebi, te razvajal in spustil šele, ko boš poln/a energije. Nudil ti bo prečudovite razglede, odlično kulinarično izkušnjo, napolnil vsako celico tvojega  telesa z energijo in kot bi mignil boš razmišljal o selitvi v to čudovito pokrajino. Petje italjanskega jezika in sproščujoč stil življenja te bosta začarala in popolnoma prevzela.

Firenze so čudovite, vendar pa se ne bi strinjala, da so center in srce Toskane. Samo srce so ljudje, na kilometre dolgi vinogradi, starodavne vinoteke, restavracije z izjemno ponudbo in prečudovite vile na samotnem hribu. V Toskani se ti ne sme muditi, saj se tukaj življenje zajema z veliko žlico. Pa kaj, če boš preživel cel dan v majhnem mestu? Pa kaj, če boš 5 ur sedel v tako imenovani »enoteci« in užival ob degustaciji vina in razgledu? Pa kaj, če si boš sredi travnika naredil piknik in užival ob sončnem zahodu? To je Toskana – kraj, kjer življenje teče mnogo počasneje in izven okvirjev.

V Toskani je najboljše prevozno sredstvo definitivno avto, saj se v enem dnevu lahko pelješ iz enega kraja v drug kraj brez problema. Moj nasvet je, da le skrbno premisliš kako in kaj glede prenočišča. Ne zasidraj se na eni lokaciji, sploh če imaš namen ostati več kot 5 dni. Naredi si načrt poti, kje se želiš ustaviti in temu prilagodi izbiro hotela/apartmaja ali najlepše – tipično toskansko vilo. Takšen način potovanja je najboljša izbira, saj lahko raziščeš vse skrite kotičke, ki jih Toskana nudi.

  • Uživaj ob tipični toskanski hrani. Prosim, ne »navali« takoj na pizzo, saj ta, iskreno, ni nič kaj boljša kot tista iz tvoje najbližje pizzerije. Poskusi raje njihove narezke, kjer ti ponudijo svoje klobase, sir, namaze in podobno. Prav tako ne pozabi na juhico oz. vsaj tako jo oni imenujejo. Ribollita je zelenjavna juha, le da vso tekočino posrka na majhne košče narezana sredica kruha. Okus lahko enačino s kombinacijo sarme in zelenjavne mineštre. Prav tako je Toskana znana po jedeh iz divje svinje, pa naj bo to polivka za testenine, sam kos mesa ali klobase. Kljub temu, da se ljudje trudimo jesti manj mesa, bi bilo to jed škoda izpustiti, saj je po mojem skromnem kulinaričnem znanju dobra v vsaki kombinaciji. Če ste pravi gurman, vam tudi definitivno ne uide tipični toskanski T-bone steak, ki tehta od 1,2 kg naprej. Toskana pa ne bo pustila na cedilu niti sladkosnedce. V njeni ponudbi se najde tradicionalna torta imenovana Castagnaccio in neverjetno okusen sladoled. Vendar pozor, ni vsak sladoled dober sladoled, zato bodi pozoren, da pod napisom Gelato piše tudi artigianale, saj to pomeni, da je kepica, ob kateri boš neizmerno užival, domača, sveža in tista prava.

  • Degustiraj vina. Lahko se odpraviš na degustiranje in ogled vinske kleti, kjer ti bo znana vinogradniška, katere več generacij se ukvarja in izpopolnjuje okus svojega vina, razkazala vinograd, predstavila potek pridelovanja vina in te za na konec popeljala v njihovo vinsko klet, kjer boš degustiral vina po svoji želji. Tukaj pa imaš še eno možnost. Če se boš glede prenočišča odločil za tipično toskansko vilo (midva sva spala v vili Le Centinelle v Greve in Chianti), se v 90% primerih lastniki le teh tudi ukvarjajo z vinogradništvom in posledično ponujali svojo vino. Lahko si vsako večer z družbo ob sončnem zahodu z družbo privoščiš steklenico in nato ob koncu dopusta ugotovite kateri okus vam je bil najbolj všeč.

  • Obiskati manjše kraje. Midva sva se ugnezdila v pokrajini Chianti. Od tod sva raziskovala vse majhne kraje, ki jih ta nudi. En cel dan sva si vzela za vožnjo po idilični pokrajini in si ogledala kraje: Radda in Chianti, Greve in Chianti, Castellina in Chianti in sproti še mnoge druge. Resnično je vsak lepši kot drugi. V teh krajih najdeš mnogo čudovitih cerkva, odličnih restavracij (ene zelo drage in ene z normalnimi cenami), neskočno dolge vinograde in ozke, majhne ulice. Vendar ne pozabite, da se v teh delih Italijani strogo držijo sieste. Dan si razporedite tako, da imate zgodnjo kosilo in pozno večerjo. Restavracije in taverne imajo različen odpiralni čas, ampak so večina zaprte vse od 13.00-16.00 ure (ene se zaprejo kasneje, druge odprejo kasneje, odvisno od lastnikov).
  • Rezerviraj si dan za Firence ali Sieno. Pripravi se na gnečo in pozabi na tišino, saj je to popolno nasprotje zgoraj opisane Toskane. Midva, kot prava »spavača« sva seveda na zlato pravilo, da se v veliko mesto pride zgodaj zjutraj, popolnoma pozabila. V mesto sva zato vstopila v največji gneči. Nasploh pa mesto ponuja ogromno in en dan je definitivno premalo. Najbolj znana Firenška stolnica, po italjansko Duomo di Firenze, zajema stolnico, malo baziliko, krstilnico in zvonik. Ta vam bo prvo padla v oči. Takoj za tem pa kilometerska kolona ljudi, ki čaka na vstop. Karta za obisk vsega naštetega znaša 18 evrov na osebo. Karte za obisk zgolj ene stvari žal ne gre kupiti, ampak pozitivna stvar pa je, da vam karta velja teden dni. Potem takem, si lahko kakšen drugi dan ogledaš stvari, ki so se ti zaradi gromozanske kolone izmuznile. Najkrajša kolona je bila za Giottov zvonik, za katerega sva vseeno čakala približno 2 uri. Ko si v Firencah, spij en espresso in pojej kos peciva, vendar po italjansko – stoje in v roku 10 minut. Menim, da mi Slovenci znano resnično uživati ob kavi, saj sedemo, se sončimo in čvekamo tudi po dve uri. Tukaj je to nekaj drugega. Pitje kave je zgolj hitra pavza, doza nove energije in je tudi cenejša, če jo spiješ stoje. Simbol Firenz je tudi most Ponte Vecchio, na katerem so zgrajene trgovine kar skupaj z njim. Sprehod skozi most je zlat – dobesedno, saj je poln zlatarn, ki nudijo gore in gore nakita. Lep razgled nanj najdete iz sosednjih mostov ali v stranskih ulicah. Kot v vsakem velikem mestu, bodite tudi tukaj pozorni na svoje nahrbnike in torbice, saj lahko vaša denarnica ali telefon v tej gneči kar hitro dobi noge. Nasploh pa še Firenze nudijo Galerijo Uffizi, mestno hišo Palazza Vecchio, Davidov kip v galeriji Accademia, Bazilika svetega križa, vrtovi Boboli, Piazza della Repubblica in še mnoge druge stvari.

  • Kraja Pisa in Lucca sta bila za naju predaleč, vendar definitivno ostajata na seznamu krajev, ki jih v Italiji treba nujno obiskati. Namesto tega sva obiskala San Gimignano in Volterro. San Gimignano te s svojim videzom ponese v srednji vek. Mogočni stopli in kamnito obzidje privablja mnoge turiste s celotne pokrajine. Mesto je polno enotec, restavracij, tržnic in trgovin, kjer zraven s spominčkov lahko kupiš mnogo italjanskih dobrot, kot so olivno olje, vino, sir, klobase, mila, lončeni izdelki in izdelki iz lesa ter podobno. Za na konec še nama je ostala Volterra, znana tudi kot kraj snemanja filma Twilight. Je pravi raj za zgodovinske navdušence, saj nudi arheološko najdišče, staro rimsko gledališče, katedralo, palačo in stara rimska vodna cisterna. Čeprav Volterra sploh ni bila v najinem načrtu, sva resnično vesela da sva jo obiskala, saj je bila neverjetno lepa.

  • Eden izmed stvari, ki se nama je žal izmuznila, zaradi hladnejšega vreme je obisk naravnih zunanjih term. Če imate čas in možnost, si definitivno privoščite dan za uživanje.

 

P.S. za ženske: V Toskani boste našle ogromno trgovin s torbicami po ugodni ceni, tako da vam ena, dve ali tri definitivno ne uidejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja